Cégforma és adózási forma választás - segítség kezdő vállalkozóknak

Milyen formát válasszak?

Az alábbiakban találja a lényeges dolgokat egy vállalkozás indításakor felmerülő kérdésekre. A magyarázat nem teljeskörű, a részletekért keressen meg minket, az elérhetőségek bármelyikén szívesen válaszolunk kérdéseire.

 

Egyéni vállalkozás

Ezt a vállalkozási formát olyan magánszemélyeknek ajánljuk, akik nem tudnak pénzt befektetni a vállalkozás elkezdésébe vagy kisebb forgalmú tevékenységek végzésére alkalmas az egyéni vállalkozás, pl: ügynöki tevékenység, fodrász, asztalos, festő stb.

Figyelem: az egyéni vállalkozás korlátlan (teljes magánvagyonával) felelősséget jelent a magánszemély részére és az az adózás szempontjából más, az SZJA törvény alá tartozik.

Első lépés: okmányirodában ügyfélkapus hozzáférést kell kezdeményezni, majd ha ez aktiválva van, akkor a székhely szerinti okmányirodát kiválasztva be kell jelentkezni, már nem kötelező a papír alapú vállalkozói igazolvány, de ha pályázni akar, akkor érdemes kikérni, mert nem fogadnak el mást.

Az egyéni vállalkozó bankszámla nyitásra kötelezett, mint vállalkozó. Ez azért fontos, mert nem szabad a magán és a vállalkozás bevételeit és kiadásait összekeverni.

Az egyéni vállalkozás bérköltsége: ha nincs máshol bejelentett munkahelye (heti 36 órás), akkor főállású egyéni vállalkozóként végzi a tevékenységet, akkor az első évben havonta, legalább a mindenkori minimálbér után köteles járulékot fizetni és azt havonta bevallani.

 

Egyéni cég

Ez a vállalkozási forma korlátolt felelősséggel rendelkezik, ami azt jelenti hogy a az egyéni cég a bevitt vagyonnal felel, mint a kft tagjai.

Az egyéni cég viszont már a számviteli törvény alá tartozik, így év végén beszámolót kell készíteni.

 

Betéti társaság

A társaság létrehozásához kell 1 fő beltag, és 1 fő kültag, a beltag a teljes magánvagyonával felel, míg a kültag a társaságba bevitt vagyonáig terjed.

Összeférhetetlenség: a beltag nem lehet egyéni vállalkozó, másik bt beltagja, és kültagja.

 

Korlátolt felelősségű társaság

Ismét 3.000eFt kezdő tőkével lehet alapítani egy vagy több emberrel, az összeget nem csak pénzben, hanem apporttal is lehet teljesíteni, amit már nem kell könyvvizsgáltatni, mint régen.

A Kft tagjai a bevitt vagyon összegéig felelnek felelősséget a kötelezettségekért.

A Kft számviteli törvény alá tartozik, kettős könyvvitelt vezet és év végén éves beszámolót kell készítenie.

 

KATA

A bejelentést követő hó 1. napjától lehet KATA-s ( a megszüntetés szintén),

kik választhatják: egyéni vállalkozó, egyéni cég, kkt,bt

kik nem választhatják: 68 20 TEÁOR számú tevékenységet végzők. a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetés

 

Ha főállású: a fizetendő összesen: 50.000.-Ft,

ha főállás mellett, akkor a fizetendő: 25.000.-Ft

A számlára rá kell írni minden esetben „KISADOZÓ” szöveget, mert ellenkező esetben büntetnek érte,

Évi 6millió ft árbevételig lehet KATA-s.

 

Az alakulás, cégbejegyzés utáni teendők:

  • a cég adatait az alakulás, bejegyzés után a NAV felé 15 napon belül be kell jelenteni (T201)

  • ügyfélkapus regisztráció, meghatalmazott részére meghatalmazást8 napon belül (T180)

  • a vállalkozás képviseletére jogosult tagját, alkalmazottjait kell bejelenteni 15 napon belül a (T1041) bevallásokon kell beadni, első alkalommal papír alapú és postán vagy személyesen kell leadni a NAV ügyfélszolgálatán.

  • a Központi Statisztikai Hivatal felé (1032) 15 napon belül kell bejelentkezni.

  • a helyi iparűzési adó alá történő bejelentkezés: a cég székhelyének, telephelyének illetékes önkormányzat felé.

  • a cég alakulása, bejegyzése után feltétlenül nyitni kell egy pénzforgalmú bankszámlát, ehhez szükséges iratok: a vállalkozás vezetőjének azonosításához szükséges dokumentáció, létesítő okirat, eredeti, hiteles ügyvéd által hitelesített aláírási címpéldány, bejegyző végzés, vagy cégkivonat.

  • a vállalkozásnak vásárolnia kell számlatömböt, vagy számlázó programot

  • a bélyegző használata nem kötelező, de előírás, hogy a hivatalos iratokon rajta legyen a vállalkozás minden fontos adata, ezért célszerűbb bélyegzőt használni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Írjon nekünk!